Thursday 4 August 2011

buah melaka

menu for buka : buah melaka

that was my menu for yesterday's buka. one of my dad's fav. i tried to learnt how to do that kuih from my mom.. i thought its gonna be hard to made that kuih..but actually simple jea method dia..(^^)V so, now i can try by my self to do kat Makassar nanti.. so, this is the things we should prepared!

 BAHAN-BAHAN
1 bungkus Tepung Pulut 
1 cawan Tepung Gandum 
Sesudu garam 
Air secukupnya 
kelapa parut 

THE METHOD 

Campurkan kesemua tepung tadi dengan air dan garam sehingga menjadi doh.Gentelkan sebesar biji guli dan masukkan inti.Buatkan bulat-bulat dan rebus dalam air yang mendidih.Bebola akan timbul jika sudah masak.Ambil bebola tadi dan salutkan dengan kelapa parut. 

Untuk inti kelapa: 
gorengkan kelapa tanpa minyak sekejap dan gaulkan dengan gula atau gula apong.

so, meh cuba menu ni..simple jea! ^^V tak yah bli kat bazar~~ buat sendiri jea...





INTI:

Gula Melaka (parut)/
kelapa parut & gula




2 comments:

  1. nak share.. mak saya letak keledek sikit kat doh tu utk elakkan doh liat :)

    ReplyDelete
  2. hehe ouh,yeke...nanti nak try la letak keledek...but slalu letak pandan skit, nak kasi hijau..hehe ^^

    ReplyDelete