Thursday 12 July 2012

i ♥ u White choc steam cake

Hai readers! dah seminggu tak update blog ni (seminggu ke?). Tak update bukan sbb busy study, but busy melayan drama yang panjang benjela 28episode : Brilliant Legacy @ Shining Inheritance. Penah tengok tak? (or aku je yg baru nak tengok..) hehe Ni cite sedih, penuh emosi (or aku je sorang2 beremosi?) sebab tema dia tentang Kasih sayang & Money. Jom tengok cite ni! ade pengajaran boleh belajar tau ^^


But before that, i wanna say thanx Q to Allah, Alhamdulillah, semester 4 sudah berakhir dengan jayanya. =) Result osce pon dah keluar, syukur, lulus semua skill.. Alhamdulillah..  And now!, cuma tinggal 15 days je sebelum pulang kampung halaman.. ^^ Hari-hari, sy lalui dengan penuh aktiviti tersendiri. So, ape dia aktiviti tu? jengjeng!--->


Dah puas berjalan ke sane ke mari sekitar Makassar, sampai tak tau nak gi mane dah, So kali ni sy pilih beraktiviti di dalam rumah pulak.. Baking Cake!! yes! im baking myself! (caye tak??) hehehe 


This is yuni @ my master chef! She spend for the whole day to teach me how to bake a choc cake! Awesome! Big thanx to you yuni! ^^


1. Before start baking baking, ktorang pegi beli barang dulu kat careforre. Mestilah bahan kene ade spt, Tepung gandum, susu, choc bar, serbuk soda, tepung penaik, coco, minyak, gula, telur, cherry (perhiasan)


2. Then, we start with blend gula (kalau xguna gula ising) setengah cawan kalau small cake.


3. Step ketiga, Menapis! kene tapis tepung gandum(1/2), serbuk coco(1/2), tepung penaik, soda, serbuk ready made capucino. 


4. Step seterusnya ''Pusing''. hehe kita pusing gula yang diblend tadi dengan 2 biji telur (sbb cake kecik jea) 


5. Lepas sebati telur ngan bula tadi, tuangkan minyak setengah cawan.


6. Then, lanjutkan dengan proses menuang.  tuangkan semua yg ditapis tadi ke dalam mix telur, gula and minyak. Tuang secara selang seli dengan susu. 


7. Yum yum!! tada~~! mix kan semua sampai jadi cenggini tau!sedap woo~!


8. Isi air paip dalam periuk. Oleh kerana kat rmh xde oven, so kita buat choc cake steam!! 


9. Lepas isi air, letak penghadang kukus tu, pastu letak loyang yg ade adunan.. 


10. Tutup dengan aluminium foil atas periuk tu. pastu tutup dengan penutup periuk.


11. Now, kita buat toping cake. Sy minat white choc.So, i choose white choc as toping. ^^ Care nak cair kan white choc tu, kita letak periuk yg ade choc bar + susu kat atas kuali yg ade air sehingga choc cair. 


12. Lepas sapu toping white choc atas kek yang dah siap di kukus selama sejam, tunggu kek sejuk, pastu tuang ang ratakan toping white choc. Buat cepat2 sebelum choc tu keras balik. Then, kalau rajin, potong buah ceri kecik2, pastu susun atas kek tu buat bentuk pape. hihi


Tada!
i ♥ u White choc steam cake done!!

For those yang rase tak leh buat cake tu (like me before), trust ur self!^^ korang mesti boleh! tapi, make sure sifu kene ade kat sebelah jadi tunjuk ajar tau... 

Finally, my dream come true! im able to make a cake my myself! hihi Thanx you sifu! ^^































No comments:

Post a Comment