menu for buka : buah melaka
that was my menu for yesterday's buka. one of my dad's fav. i tried to learnt how to do that kuih from my mom.. i thought its gonna be hard to made that kuih..but actually simple jea method dia..(^^)V so, now i can try by my self to do kat Makassar nanti.. so, this is the things we should prepared!
BAHAN-BAHAN
1 bungkus Tepung Pulut 1 cawan Tepung Gandum Sesudu garam Air secukupnya kelapa parut THE METHOD Campurkan kesemua tepung tadi dengan air dan garam sehingga menjadi doh.Gentelkan sebesar biji guli dan masukkan inti.Buatkan bulat-bulat dan rebus dalam air yang mendidih.Bebola akan timbul jika sudah masak.Ambil bebola tadi dan salutkan dengan kelapa parut. Untuk inti kelapa: gorengkan kelapa tanpa minyak sekejap dan gaulkan dengan gula atau gula apong. so, meh cuba menu ni..simple jea! ^^V tak yah bli kat bazar~~ buat sendiri jea... | INTI: Gula Melaka (parut)/ kelapa parut & gula |
nak share.. mak saya letak keledek sikit kat doh tu utk elakkan doh liat :)
ReplyDeletehehe ouh,yeke...nanti nak try la letak keledek...but slalu letak pandan skit, nak kasi hijau..hehe ^^
ReplyDelete